Els gaat met pensioen

De Wilgen, februari 2021

Mijn Afscheid

Op een zaterdag in september in 1998 bezocht ik de Open Dag van het trainingscentrum aan de Sportlaan 1A. Het jaar daarvoor was ik vanuit Leiden met ons gezin naar Friesland gekomen en ben ik als sporttrainer in Drachten begonnen te werken, maar ik wilde liever in mijn beroep van fysiotherapeut aan de gang.
Fitaal was toen niet groter dan wat nu Sparta is. De ingang van de centrale hal van nu naar Sparta was toen de achteruitgang en waar de ontvangsthal nu is was er toen een braak liggend stuk grasland. Kees Verhoeven en Oedo Mulder werkten nog samen zonder medewerkers. Toen ik me voorstelde aan Kees vroeg hij of ik belangstelling had om te komen trainen. Toen ik hem vertelde dat ik werk zocht zei hij dat ze juist aan uitbreiding toe waren.

Zo begon het.

Omdat er astma in mijn gezin speelde was mijn belangstelling gewekt voor longziekten en zo kwam het dat ik in de loop van de jaren zo’n beetje alle beschikbare post academische opleidingen met betrekking tot long- (en hart)problematiek heb gevolgd. Wat mij het meest boeit is de hulpvraag van mensen en dan vooral de moed die iemand op kan brengen om hulp te vragen. Het grote voorrecht van het beroep van fysiotherapeut is dat we de tijd kunnen nemen voor iemand, ons kunnen verdiepen in de vraag en wat daar allemaal bij komt kijken voor die persoon. Wat mij steeds weer ontroert en waar ik me vereerd in voel is het vertrouwen dat ik als fysiotherapeut heb ontvangen om samen aan een oplossing te gaan werken. Het heeft er toe geleid dat ik meer wilde weten over wat voor impact een fysiek probleem voor iemand kan hebben, zowel maatschappelijk als sociaal en dus ook mentaal. Zo kwam ik uit bij de psychosomatische benadering waar mindfulness een handvat kan bieden als hulpmiddel.

Van 1998 tot nu heb ik veel mensen mogen zien en begeleiden. Ik heb veel mensen iets mee mogen geven van mijn kennis en ervaring en heb mogen bijdragen aan hun kwaliteit van leven. En omgekeerd heb ik van ieder van hen iets geleerd en meegenomen in een volgende ervaring. Ik groeide en Fitaal groeide mee. !
Nu, na in totaal 28 jaar als fysiotherapeut te hebben gewerkt, heeft dat tot een grote rijkdom aan ervaringen geleid. Dat is een cadeau dat ik meeneem nu ik afscheid neem van dit beroep en van Fitaal. Ik kijk met tevredenheid terug naar al die jaren en al die contacten met patiënten, cliënten en sporters en niet te vergeten mijn collega’s, binnen en buiten Fitaal met wie ik heb samen gewerkt. Fitaal is een mooie plek met inspirerende collega’s waar ik dit allemaal heb mogen meemaken.
Ik ga op 4 maart afscheid nemen van dit alles maar ik neem natuurlijk al die ervaringen en rijkdom met mij mee. Na 4 maart ga ik eerst vakantie nemen, even een stapje terug. En met ingang van 1 april (geen grap) ga ik eens kijken hoe het leven van een gepensioneerde er uit ziet.

Ik neem afscheid van jullie allemaal met dank voor het vertrouwen dat ik van jullie mocht ontvangen en de herinneringen die ik als buit meeneem.
Ik wens ieder van jullie alle goeds en vooral: zorg goed voor jezelf!

Hartelijke groet, Els van Gammeren