Wat is Otago valpreventie?

Het Otago valpreventieprogramma is een trainingsprogramma dat Fitaal Drachten aanbiedt om valincidenten bij ouderen te voorkomen c.q. te verminderen. In dit programma wordt gewerkt aan het verbeteren van kracht en evenwicht en het vergroten van vertrouwen om activiteiten uit te voeren waardoor het aantal valincidenten aanzienlijk vermindert. 

Behandeling

Het Otago valpreventieprogramma bestaat uit het uitvoeren van verschillende oefeningen. U krijgt een oefenmap met oefeningen in tekst en met foto’s. Ook staan hierin de richtlijnen voor de dagelijkse activiteiten beschreven. Dit programma kan individueel of in groepsverband worden uitgevoerd. Indien u dit programma individueel doet, volgen er negen contactmomenten met de opgeleide Otago fysiotherapeut (bij Fitaal of bij u thuis). Deze negen contactmomenten worden verspreid over vier maanden.
Daarnaast biedt Fitaal twee keer per jaar een cursus in groepsverband aan van tien lessen.

Kosten

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt het Otago valpreventieprogramma (geheel of gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. U heeft dan een verwijzing nodig van een huisarts of andere specialist. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Begeleidend fysiotherapeut Otago valpreventie

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken bij Fitaal Drachten, klik dan hier.