Wat is COPD/astma?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronisch obstructieve longziekte (vernauwing van de luchtwegen) en omvat de aandoeningen chronische bronchitis en emfyseem. Als gevolg van deze aandoening gaat de algemene conditie van de patiënt achteruit.

Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen reageren op stoffen in de omgeving (rook, sterke geuren, huisstofmijt, pollen enz.). Astmapatiënten kunnen een aanval van benauwdheid krijgen wanneer ze bepaalde stoffen inademen. Ook het inademen van koude of vochtige lucht en fysieke inspanning kan benauwdheid veroorzaken.

Beweegprogramma

Fitaal Drachten biedt verschillende beweegprogramma’s aan. Het beweegprogramma COPD bestaat uit een informatief deel en een trainingsdeel. Het doel van het beweegprogramma is het vergroten van uw uithoudingsvermogen en kracht, zodat u uw dagelijkse activiteiten beter kunt volhouden. Voordat u begint aan het trainingsprogramma vindt een intake plaats met de fysiotherapeut. Hier worden alle relevante medische gegevens geïnventariseerd. Daarnaast wordt een aantal fitheidtesten gedaan. Op deze manier krijgt de fysiotherapeut een goed beeld van uw dagelijkse beperkingen en uw klachten. Aan de hand van deze intake worden uw individuele trainingsdoelen bepaald. U traint in groepsverband met een individueel schema. Het trainingsdeel, altijd onder begeleiding van de fysiotherapeut, bestaat uit twee keer per week een uur trainen en duurt drie maanden. Halverwege (week 7), en aan het eind van het trainingsprogramma (week 12) wordt u opnieuw getest en vindt een evaluatie plaats. Daarna is het de bedoeling dat u deze actieve(re) leefstijl zelf voortzet, al dan niet met een fitness abonnement bij Fitaal. Fitaal heeft speciale trainingsuren voor mensen met COPD/astma. 
In week 24 vindt een follow up met eindevaluatie plaats.  

Kosten

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een beweegprogramma COPD GOLD 1/astma (geheel of gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering, een verwijzing van de huisarts of specialist is hiervoor noodzakelijk. Het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, is gemaximaliseerd. Daarnaast is sprake van een eigen risico bij de behandelingen van COPD uit de basisverzekering. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie

Naast het beweegprogramma COPD heeft Fitaal De Sportlaan ook specifieke trainingsuren voor mensen met COPD/astma. Tijdens deze trainingsuren wordt in een ontspannen sfeer het opvoeren van de fysieke belastbaarheid en het leren kennen van grenzen, centraal gesteld. Plezier in bewegen staat voorop! De groepsgrootte is maximaal 10-12 personen. Iedereen volgt zijn/haar eigen trainingsschema, afgesteld op zijn/haar belastbaarheid. Aan het eind van de training bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk rek- en/of ontspanningsoefeningen te doen.

Wilt u uw actieve leefstijl voortzetten met een fitnessabonnement bij Fitaal Drachten? Hier vindt u meer informatie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het Longfonds.

Contact opnemen?

Wilt u contact opnemen met Fitaal Drachten, klik dan hier.