Wat zijn bekkenklachten?

Klachten in het bekken is een ruim begrip en kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen. Heb je pijn in je buik, liezen, benen, onderrug of geslachtsdelen? Of last van urineverlies, blaasontstekingen en obstipatie? Dit zijn klachten die vaak voorkomen bij problemen in het bekken. De bekkenfysiotherapeut van Fitaal Drachten kan je helpen bij deze klachten. Hieronder een aantal voorbeelden van bekkenklachten:

 • Urineverlies, bijvoorbeeld urineverlies bij sporten, hoesten of sterke drang voor het plassen waarbij je het toilet niet kunt halen.
 • Verzakkingen van blaas, plasbuis, baarmoeder endeldarm of combinaties hiervan.
 • Blaasontstekingen die steeds terugkomen.
 • Plasproblemen, zoals vaak kleine beetjes plassen, lang moeten wachten voor het plassen op gang komt, niet goed leeg plassen, het gevoel dat je moet persen om het plassen op gang te brengen, een verzwakte straal of een straal met onderbrekingen.
 • Obstipatie of verstoppingsklachten door een traag werkende darm of een niet goed functionerende bekkenbodemspier, hierdoor leegt de darm zich niet volledig tijdens het ontlasten. Door obstipatieklachten kunnen ook diarreeklachten ontstaan.
 • Prostaatproblemen met pijn- of plasklachten.
 • Ontlastingsverlies, zowel diarree als meer vaste ontlasting als remsporen
 • Bekkenpijn tijdens en/of na de zwangerschap
 • Problemen op seksueel gebied gerelateerd aan het niet goed functioneren van bekkenbodemspieren
 • Voor, en/of na een operatie in het bekkengebied, zoals de begeleiding rondom een verzakkingsoperatie bij vrouwen of prostaatoperatie bij mannen.
 • Klachten bij het plassen of ontlasten na bestraling in het bekkenbodemgebied.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is gericht op mannen, vrouwen en kinderen met problemen in de lage rug, buik, bekken en bekkenbodem. De bekkenbodemspieren sluiten het benige deel van het bekken af met daarin de openingen voor de plasbuis, de anus en de vagina bij vrouwen en hebben als functie:

 • Steun geven aan de buikorganen zoals blaas, baarmoeder, endeldarm en vagina.
 • Opvangen van de buikdruk bij bijvoorbeeld hoesten, lachen, sporten en verandering van houding.
 • Bijdrage leveren aan de stabiliteit in het bekken en de lage rug.
 • Openen en sluiten van de plasbuis en anus.

Een klacht of functiestoornis in het bekken kan leiden tot bekkenbodemklachten en omgekeerd. Een goede samenwerking tussen buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren is noodzakelijk voor een goede houding en beweging. Een bekkenfysiotherapeut helpt u de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en voelen. Ook wordt u ook geleerd hoe u op de juiste manier houdingen of bewegingen kunt uitvoeren om veel klachten te verhelpen of voorkomen.

Behandeling

Om een passende behandeling aan te bieden zal de bekkenfysiotherapeut van Fitaal Drachten eerst een intake verrichten. De intake bestaat uit de volgende drie stappen:

1. Een vraaggesprek om uw klachten te inventariseren
Tijdens het vraaggesprek worden er vragen gesteld over uw klacht(en) en het ontstaan van uw klacht(en). Er worden vragenlijsten ingevuld zodat er een goed beeld van de huidige situatie ontstaat.

2. Een lichamelijk onderzoek van de lage rug en het bekken
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw houding. De bekkenfysiotherapeut kijkt daarbij naar het bewegen van uw ruggengraat en het bekken, naar hoe u ademt, hoe de kracht, lengte en sturing van diverse spieren rondom het bekken is. Wanneer in dit gebied stabiliteitsproblemen zijn kunnen de bekkenbodemspieren dit opvangen en kan er overactiviteit ontstaan. Overactiviteit kan stressincontinentie, pijn, obstipatie en aandrangproblematiek veroorzaken.

3. Een inwendig onderzoek
De bekkenbodemspieren liggen verstopt in het bekken en zijn van buitenaf niet te zien of te beoordelen. Om het functioneren van de bekkenbodem te kunnen beoordelen is er een inwendig onderzoek nodig. Net als huisartsen en specialisten zijn geregistreerd bekkenfysiotherapeuten hiervoor opgeleid. Mocht u bezwaar hebben tegen dit onderzoek dan kunt u dit aangeven. De bekkenbodemfunctie is ook te beoordelen door een hand op de buik en een hand tegen de onderbroek te leggen of door een perineale echo te maken. Echter is een inwendig onderzoek het meest nauwkeurig.

Meer informatie

Door op onderstaande linkjes te klikken kunt u meer informatie inzien over specifieke bekkenklachten:

Kosten

Bekkenfysiotherapie valt onder de reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering krijgt u de behandelingen vergoed. Urine-incontinentie wordt maximaal 9 keer vanuit de basisverzekering vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Fysiotherapeut

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken bij Fitaal Drachten, klik dan hier.