Bel
menu
Een te strakke bekkenbodem

Een te strakke bekkenbodem

De bekkenbodemspier ondersteunt de buikorganen, de blaas, baarmoeder en endeldarm. Ook zorgt deze spier ervoor dat de urine, ontlasting en winden opgehouden kunnen worden. Om te kunnen vrijen zijn goed functionerende bekkenbodemspieren ook van belang. Wanneer je klachten in het bekkenbodem gebied ervaart, is de bekkenbodemspier vermoedelijk te slap of te strak of is de balans weg tussen spannen en ontspannen. Wanneer de bekkenbodemspieren te strak staan en dus continue een te hoge spierspanning hebben, spreken we van een bekkenbodemspier met een verhoogde tonus.

Een bekkenbodemspier met verhoogde tonus kan verschillende (gecombineerde) klachten geven bijvoorbeeld:

  • Pijn in de (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen
  • Ongewild urineverlies
  • Urineretentie; niet (goed) kunnen (uit)plassen
  • Urineweginfectie, zoals blaasontsteking
  • Toegenomen aandrang voor urine
  • Vaginistische klachten/ dyspareunie 
  • Erectiestoornissen (bij mannen)
  • Pijn bij het vrijen 
  • Spastische darm
  • Obstipatie (verstopping)
  • Onvolledige lediging bij ontlasten
  • Ontstaan van aambeien
Meer over Bekken en bekkenbodem Zorgcentrum

Pijn in relatie tot een gespannen bekkenbodem
Een bekkenbodem met verhoogde tonus kan pijnlijk zijn. Langdurig hoge spierspanning belemmert de doorbloeding. Hierdoor ontstaat verzuring in de bekkenbodemspieren en in andere delen van het onderlichaam, zoals buik, rug, bovenbenen. Door de verzuring worden zenuwuiteinden geprikkeld en voelt u pijn. Pijn kan ook ontstaan doordat de gespannen bekkenbodemspieren aan de aanhechtingen op het schaambeen, het heilig- en staartbeen trekken. Op en rond deze aanhechtingsplaatsen ontstaat pijn. Pijn leidt vaak tot afweerspanning, het onbewust extra aanspannen van de spieren als reactie op de pijn, waardoor nog meer spanning ontstaat. Dat leidt tot nog meer pijn. Het is dus belangrijk ergens deze “pijn cirkel” te doorbreken. Bij Fitaal helpen onze specialisten je graag.

Plasproblemen in relatie tot een gespannen bekkenbodem

Urineverlies
Wanneer jouw bekkenbodemspieren langdurig erg gespannen zijn, worden ze moe. Ze kunnen dan niet meer adequaat reageren wanneer jouw blaas een aandrang signaal geeft. Een goed functionerende bekkenbodem kan de aandrang prikkel onderdrukken tot je op het toilet bent. Ook wanneer er ineens extra druk op de blaas komt, zoals bij hoesten of tijdens sporten, is een gespannen bekkenbodemspier niet altijd in staat om goed de druk op te vangen. Hierdoor kan je ook urine verliezen.  

Vaak plassen
Door de spierspanning wordt de bekkenbodem omhoog getrokken. De bekkenbodemspier drukt dan tegen de onderkant van de blaas. Juist in dit gedeelte van de blaas bevinden zich veel zenuwen, zodat de blaas op dit punt uiterst prikkelbaar is. Als reactie op de druk die de bekkenbodem uitoefent, gaat de blaas zich samentrekken waardoor je steeds weer het gevoel krijgt dat je moet plassen. Mensen die hier last van hebben, gaan vaak naar het toilet maar plassen steeds maar kleine beetjes. Ook kan het zijn dat je door de hoge spierspanning niet meer weet en voelt hoe je moet ontspannen, waardoor je ook niet meer goed kunt plassen. Het gebeurt ook dat de plas niet meteen op gang komt.

Seksualiteit in relatie tot een gespannen bekkenbodem
Wanneer mensen seksueel opgewonden raken, wordt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk verhoogd. Door de toegenomen doorbloeding ontstaat de erectie bij mannen en het zachte sponsachtige weefsels rondom de vagina bij vrouwen. Door hoge spierspanning en daardoor verminderde doorbloeding krijgen de seksuele reflexen geen kans, deze zijn juist afhankelijk van die goede doorbloeding. Bij de man zal geen (of in mindere mate) erectie optreden en bij de vrouw blijft het gebied rondom de vagina stug en droog. In beide gevallen heeft dat een negatieve invloed op het vrijen. 

Bij de vrouw lopen de spieren van de bekkenbodem vlak achter de ingang van de vagina. Bij aanspannen  van de bekkenbodemspier wordt de vagina wat dichtgedrukt. Penetratie wordt hierdoor bemoeilijkt. Er ontstaat wrijving en daardoor pijn. Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dat vaak tot angst en spanning voor een volgende keer vrijen. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Ontlasten in relatie tot een gespannen bekkenbodem
Ook bij het ontlasten moet jouw bekkenbodem goed ontspannen zijn, zodat de ontlasting vanuit de endeldarm via de anus het lichaam kan verlaten. Bij een niet goed ontspannen bekkenbodemspieren (de anus is een deel hiervan) kan de ontlasting niet of niet helemaal geloosd worden. Dit geeft verstopping of obstipatie, dat vaak leidt tot buikpijn. 

Wie niet kan ontspannen, maar wel ontlasting wil kwijtraken, gaat vaak hard persen. Hierdoor ontstaan er beschadigingen als aambeien en scheurtjes rondom de anus. Door langdurig hard persen kunnen op den duur verzakkingen van de darm, maar ook van de andere buikorganen ontstaan. Ontstaat er hoge druk in de darm, kan dat zelfs druk op de blaas opleveren, waardoor deze ook geprikkeld raakt en zich gaat samentrekken. Het gevolg kan urineverlies zijn.

Bekkenfysiotherapie
De gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten van Fitaal zijn in veel gevallen de aangewezen personen om samen met jouw oplossingen te vinden. Bij de bekkenfysiotherapeut leer je weer te voelen in en met de bekkenbodem. Je wordt je bewust van wat je doet met de spieren van de bekkenbodem. Wanneer je jezelf hiervan bewust bent, kun je proberen verandering aan te brengen in het spiergebruik van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen, bewustwordingsoefeningen, inwendig behandelen. We kunnen ook biofeedback middelen inzetten denk aan; echografie, Myofeedback (EMG), elektrostimulatie (FES), etc.

De bekkenfysiotherapeut bepaalt aan de hand van jouw specifieke klachten samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. Je leert ook wat de beste manier is om te plassen en te ontlasten. Verkeerd toilet gedrag kan leiden tot verergering van klachten. Ook bij problemen bij het vrijen kan de bekkenfysiotherapeut je adviseren. Door bewust te leren ontspannen kunnen goede seksuele reflexen weer terugkomen.

 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.