Bel
menu
Verzakkingen

Verzakkingen

Last van een zwaar gevoel in de onderbuik? Druk aan de onderkant bij de vagina? Of voelt het soms net alsof er daar een balletje uithangt? 

Verzakking of prolaps is een verzamelnaam voor het verzakken van één of meer organen in het bekkenbodemgebied. Niet alleen de baarmoeder kan verzakken, maar ook de blaas, endeldarm, vaginatop en/ of dunne darm. Verzakkingsklachten ontstaan door het verslappen van banden en spieren welke als functie hebben de buikorganen op hun plek te houden. Dit proces gaat vaak geleidelijke, waarbij uiteindelijk een buikorgaan door de vagina naar buiten kan zakken. Sommige vrouwen ervaren een langzame toename van klachten, andere vrouwen voelen ineens iets zitten in hun vagina.

Meer info; Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum

Verzakkingsklachten worden vaak geprovoceerd door de zwaartekracht en/ of door drukverhoging in de buik. De volgende zaken kunnen onder andere verzakkingsklachten verergeren: lang lopen, zwaar tillen, veel persen, veel hoesten. Ook aan het eind van de dag hebben vrouwen vaak meer hinder dan direct na het wakker worden.

Bekkenbodem
De bekkenbodem bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Door de bekkenbodem lopen de plasbuis, de vagina en de anus. Bij bewegingen als hoesten of lachen, neemt de druk in de buik toe. De bekkenbodem houdt dan alle organen op hun plaats. Wanneer er sprake is van een verzakking, lukt dit de bekkenbodemspier niet meer. Soms zien we bij een verzakking dat dit ook veranderingen geeft bij plassen en ontlasten. Vrouwen ervaren bij plassen dat ze niet meer goed leegplassen of ineens last krijgen van blaasontsteking. Tijdens het ontlasten is soms sprake van gevoel niet alles in één keer kwijt te raken. Een verzakking van de baarmoeder geeft soms een diepere stootpijn bij het vrijen. 

Oorzaken verzakking 
Mogelijke oorzaken van een verzakking: 

  • Zwangerschap 
  • Bevalling, waarbij de volgende factoren meer risico geven: een kind zwaarder dan 8 pond
  • Persfase langer dan 1hr
  • Vacuümpomp/tang-verlossing  
  • Overgang
  • Overgewicht
  • Veel hoesten
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Veelvuldig en verkeerd persen op moment van plassen of ontlasten
  • Erfelijke aanleg
  • Gynaecologische operaties zoals een baarmoederverwijdering, bestraling 

Wereldwijd heeft de helft van de vrouwen na één of meer bevallingen een verzakking. Van deze vrouwen heeft 20% daar daadwerkelijk klachten van. Tijdens en na de overgang krijgen de meeste vrouwen pas klachten. Enkele vrouwen ervaren voor de overgang al klachten. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen een operatie voor een verzakking. Als je er in een vroeg stadium bij bent, kan de bekkenfysiotherapeut vaak veel voor jou betekenen. Een operatie aan een verzakking is niet persé de oplossing. 30% van de vrouwen moet nadien nogmaals geopereerd worden omdat ze weer een verzakking hebben. Een bekkenfysiotherapeut kan de noodzaak van een operatie verkleinen. 


Bekkenfysiotherapie 
Als een verzakking toeneemt, is de kans op klachten groot. Je kan er beter voor zorgen dat je geen klachten krijgt of dat ze niet erger worden als ze er wél zijn. De bekkenfysiotherapeut kan daarbij helpen. 

De eerste behandeling begint met een uitgebreide anamnese om een volledig beeld te krijgen van de bestaande bekkenbodemfunctie. In overleg zal vervolgens een inwendig onderzoek plaatsvinden. De bekkenfysiotherapeut kan daardoor voelen hoe de bekkenbodemspier functioneert en in welke mate er sprake is van een verzakking. Op basis van de anamnese en het onderzoek zal een behandelplan opgesteld worden. Doel is een zo optimaal mogelijk functionerende bekkenbodem welke in staat is de buikorganen zo goed mogelijk te dragen. Daarnaast zal de bekkenfysiotherapeut uitleg en oefeningen geven om een toename van verzakkingsklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Indien je er tijdig bij bent, kunnen bekkenbodemoefeningen de verzakking zelfs doen afnemen.

 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.