Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen ontstaan door een probleem met de bloedtoevoer naar de beenspieren. Spieren hebben zuurstof nodig om te kunnen bewegen en het bloed zorgt ervoor dat het zuurstof van de longen naar de spier vervoerd wordt. Bij een vernauwing of afsluiting van een slagader naar de benen komt er te weinig bloed en dus zuurstof naar de spier toe. Hierdoor ervaart u krampachtige pijn of een doof gevoel in het been (kuiten, bovenbenen of bilspieren) tijdens en na inspanning. Na rust verdwijnt de pijn, vandaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.

Behandeling

Het behandeltraject bestaat uit intensieve looptraining. Twee keer per week wordt in de oefenzaal op de loopband getraind afgewisseld met krachtoefeningen. Ook krijgt u oefeningen voor thuis mee. Na ongeveer twaalf weken wordt de training bij Fitaal Drachten langzaam afgebouwd en zult u zelfstandig door moeten blijven lopen om het behaalde effect te behouden.

Kosten

De behandelingen worden tot maximaal 37 keer vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van een huisarts of specialist is hiervoor noodzakelijk. Daarnaast is sprake van een eigen risico bij de behandelingen van claudicatio intermittens uit de basisverzekering.

Mocht u meer behandelingen nodig hebben dan kunt u wellicht een beroep doen op uw aanvullende verzekering. Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket kunt u deze behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Fysiotherapeut

Meer informatie

Fitaal Drachten is aangesloten bij het ClaudicatioNet. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze website.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken bij Fitaal Drachten, klik dan hier.