Wat is oedeemtherapie?

Oedeem is een ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer. Dit kan zich uiten in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en kan leiden tot toename van de omvang van het lichaamsdeel. Het gevolg hiervan kan zijn dat de beweeglijkheid afneemt. Oedeem ontstaat vooral na bestraling/chemotherapie, bij bloedvaatproblemen, bij littekens, na een operatie of een ongeval. De oedeemtherapeut helpt dit vocht af te voeren en de pijn te verminderen.

Behandeling

Oedeemtherapie bij Fitaal Drachten bestaat uit veel verschillende vormen van behandeling. De behandeling van lymfoedeem kan onder andere bestaan uit: manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie, lymftaping, bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken, ademhalingsoefeningen en adviezen met betrekking tot huidverzorging, voeding en leefregels. Welke methode bij u wordt toegepast, hangt af van de oorzaak en ernst van uw oedeem.
Bij lipoedeem ontstaat naarmate de tijd verstrijkt vaak lymfoedeem, dit wordt lipolymfoedeem genoemd. Voor lipolymfoedeem is een behandeling op maat noodzakelijk. 

Kosten

Oedeemtherapie valt onder de aanvullende verzekering van fysiotherapie. De behandeling duurt langer dan een reguliere fysiotherapiebehandeling, waardoor de kosten voor een behandeling hoger liggen. Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket krijgt u de behandelingen vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Oedeemtherapeut

Meer informatie

Voor meer informatie over lymfoedeem verwijzen wij u naar deze website.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken bij Fitaal Drachten, klik dan hier.