Wat is psychosomatische fysiotherapie (PSF)?

Soms is de oorzaak van lichamelijke klachten niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt vaak gedacht aan een psychisch probleem. Toch zijn de symptomen van uw klachten lichamelijk. Voor veel mensen is dit verwarrend.
De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich door middel van een master opleiding gespecialiseerd in wat voor invloed het mentale aspect op lichamelijke klachten kan hebben. Deze factoren kunnen een relatie hebben met klachten die zich fysiek uiten. Hierbij valt te denken aan: stress, (chronische) pijn, vermoeidheid, maar ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen een belangrijke rol spelen
Een psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van klachten als gevolg van stress, pijn en vermoeidheid waarvoor niet direct een lichamelijke oorzaak aan te wijzen is; er wordt een verband gelegd tussen lichaam, geest en leefomgeving. 

Behandeling

De psychosomatische fysiotherapeut kan u helpen uw klachten en de signalen van uw lichaam te begrijpen. Hierbij zijn inzicht en bewustwording heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt onder verschillende omstandigheden. Bij psychosomatische klachten speelt vaak, bewust of onbewust, veel meer mee dan alleen de pijnklacht.

Tijdens de intake wordt bepaald waar de insteek van de behandeling op gericht zal zijn. U gaat bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen en het veranderen van factoren die de klacht in stand houden. De psychosomatische fysiotherapeut kijkt naar het totaalplaatje: lichaam, geest én leefomgeving. Het uiteindelijke doel van de behandeling is dat u weer in balans komt.

Kosten

Psychosomatische fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering van fysiotherapie. De behandeling duurt langer dan een reguliere fysiotherapiebehandeling, waardoor de kosten voor een behandeling hoger liggen. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering krijgt u de behandelingen vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar.

Psychosomatische fysiotherapeut

Hedy Christians

Meer informatie

Voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie verwijzen wij u naar onze folder.