Heupprothese

De orthopeed kan er voor kiezen om een nieuwe heup te plaatsen wanneer er forse slijtage van de heup is. Veel pijn en stijfheid in de heupregio staan hierbij op de voorgrond. Deze pijn kan zich in de bil, lies maar ook in de rug of knie worden ervaren. Het komt ook voor dat er na een val of ongeluk een nieuwe heup wordt geplaatst. De heup is de plek waar het bekken vastzit aan het been. Het heupgewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom en kop passen precies in elkaar. Bij een nieuwe heup worden zowel de kom als de kop van de heup vervangen. De kop wordt met een lange pin bevestigd in het bot van het bovenbeen.

Fysiotherapie voor de operatie

Voor de operatie is het mogelijk om de belastbaarheid van uw lichaam te verbeteren. Zodat u fitter de operatie in gaat. U doet oefeningen om de stabiliteit, spierkracht en conditie op te bouwen. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op uw hulpvraag en op de beperkingen die u ervaart. Daarnaast kan er advies gegeven worden voor na de operatie, bijvoorbeeld over het lopen met krukken en traplopen.

Als de operatiedatum bekend is, neem dan van te voren alvast contact op met Fitaal Drachten. Dan kan er voor vlak na de operatie een afspraak ingepland worden.

Fysiotherapie na de operatie

Na de operatie komt de fysiotherapeut bij u aan huis. Hiervoor is wel een verwijzing van de specialist nodig. In de eerste fase (+/- 6 weken) na de operatie zal de behandeling gericht zijn op het geven van adviezen, doornemen van de leefregels, de bewegelijkheid van uw heup verbeteren en het uitvoeren van oefeningen gericht op mobiliteit en kracht. Als de eerste 6 weken na de operatie voorbij zijn, kan er een start gemaakt worden met oefentherapie in de zaal, waar 2 keer per week wordt getraind. Ook hier zal de focus liggen op het verbeteren van stabiliteit, kracht en conditie. Fysiotherapie wordt stopgezet als uw doelen zijn behaald. De duur van fysiotherapie hangt af van het herstel en de gestelde doelen, meestal varieert dit tussen de 6-9 maanden.