Pijn buitenzijde heup

Een verzamelnaam voor pijnklachten aan de buitenzijde van de heup is het trochantor pain syndrome. Het trochantor pain syndrome is een veel voorkomende heupklacht wat ontstaat door een disbalans in de spieren van de heup. U ervaart pijn aan de buitenzijde van de heup en dit kan uitstralen in de bil en buitenzijde van het bovenbeen.

Symptomen

Symptomen die veel voorkomen bij trochantor pain syndrome zijn:

  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Uitstralende pijn naar de zijkant van het bovenbeen en/of in de bil
  • Niet op de pijnlijke zijde kunnen liggen
  • Meer pijnklachten bij bewegen zoals, lopen en traplopen
  • Pijn bij aanraking van de heup

Oorzaak

Het trochantor pain syndrome wordt vaker gezien bij vrouwen tussen de 40-60 jaar. Een minder actieve leefstijl kan er voor zorgen dat de kracht van de bil- en heupspieren afneemt. Hierdoor is het lichaam minder belastbaar en kan het herhaaldelijk uitvoeren van een bepaalde beweging voor pijnklachten aan de buitenzijde van de heup zorgen. Bij fanatieke sporters ontstaat het trochantor pain syndrome als gevolg van overbelasting, het lichaam krijgt te weinig tijd op goed te herstellen van een sportbelasting.

Behandeling

Bij de intake zal de fysiotherapeut van Fitaal Drachten op basis van de klachten kijken welke behandeling het beste bij u past. Voorbeelden van behandelingen zijn: