Hoofdpijn
Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, 90-95% van de mensen heeft wel eens last van hoofdpijn. In sommige gevallen kan de hoofdpijn het dagelijkse leven (behoorlijk) beïnvloeden. De meest voorkomende type hoofdpijn zijn: (spier)spanningshoofdpijn, migraine en in mindere mate cervicogene hoofdpijn. De verschillende type hoofdpijnen kunnen ook tegelijkertijd voorkomen.
Symptomen
Symptomen van (spier)spanningshoofdpijn:
- Hoofdpijn is vaak zowel links als rechts aanwezig van het hoofd
- Drukkende, zeurende pijn, bandgevoel om het hoofd
- Pijn is gering/matig aanwezig
- Hoofdpijn neemt niet toe bij lichamelijke inspanning
Symptomen van migraine:
- Hoofdpijn is vaak aan één kant aanwezig van het hoofd
- Kloppende pijn
- Pijn is matig/ernstig aanwezig
- Hoofdpijn neemt toe bij lichamelijke inspanning
- Kan gepaard gaan met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en/of geluid
Symptomen van cervicogene hoofdpijn:
- Hoofdpijn is vaak aan één kant aanwezig van het hoofd
- Hoofdpijn kan zowel bij het voorhoofd zitten als de achterzijde bij het schedel en kan uitstralen naar de arm en het schouderblad
- Er is een beperking in het bewegen van het hoofd
- Pijn is matig aanwezig
Oorzaak
Over de oorzaak van verschillende soorten hoofdpijnen is nog niet zoveel bekend. Bij (spier)spanningshoofdpijn kan de toegenomen spanning in spieren, als gevolg van bijvoorbeeld stress, een verkeerde houding of een disbalans in spieren, hoofdpijn veroorzaken. Bij migraine lijken hormonen invloed te hebben. Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen hierin. Bij cervicogene hoofdpijn is er sprake van een beperking in het bewegen van de wervels in de nek. Dit kan ontstaan door een verkeerde houding, disbalans in de spieren en een val/klap met het hoofd.
Behandeling
De behandeling van een hoofdpijn is afhankelijk van de factoren die de hoofdpijn veroorzaken. Er vindt eerst een intake en onderzoek plaats om tot een gericht behandelplan te komen. Voorbeelden van behandelingen zijn:
- Mobilisatietechnieken: manuele therapie, FOI, Mulligan
- Oefentherapie / oefeningen voor thuis
- Dry needling
- Medical taping
- Psychosomatische fysiotherapie