Knieprothese

De orthopeed kan er voor kiezen om een volledige nieuwe knie (total knee) te plaatsen wanneer er forse slijtage van de knie is. Pijn en stijfheid in de regio van de knie en/of het onderbeen staan hierbij op de voorgrond. Staan, lopen en fietsen zijn activiteiten die steeds moeizamer verlopen. Ook ’s nachts kunt u veel hinder van uw knie ervaren. Het komt ook voor dat er na een val of ongeluk een nieuwe knie wordt geplaatst. Bij het plaatsen van een volledige knieprothese wordt het onderste gedeelte van het dijbeen en het bovenste gedeelte van het scheenbeen vervangen door de prothese. Tijdens het plaatsen van een volledige knieprothese worden de menisci en kruisbanden weggehaald.

Ook kan de orthopeed kiezen om een deel van de knie te vervangen, dan spreekt men van een halve nieuwe knie of hemi knieprothese. Dit gebeurt als een deel van uw knie nog goed genoeg is, maar het andere deel wel aan vervanging toe is. Ook in dit geval is fysiotherapie gewenst om u verder te helpen met uw revalidatie.

Fysiotherapie voor de operatie

Voor de operatie is het mogelijk om de belastbaarheid van uw lichaam te verbeteren. Zodat u fitter de operatie in gaat. U doet oefeningen om de stabiliteit, spierkracht en conditie op te bouwen. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op uw hulpvraag en op de beperkingen die u ervaart. Daarnaast kan er advies gegeven worden voor na de operatie, bijvoorbeeld over het lopen met krukken en traplopen.

Als de operatiedatum bekend is, neem dan van te voren alvast contact op met Fitaal Drachten. Dan kan er voor vlak na de operatie een afspraak ingepland worden.

Fysiotherapie na de operatie

Na de operatie komt de fysiotherapeut bij u aan huis. Hiervoor is een verwijzing van de specialist nodig. In de eerste fase (+/- 6 weken) na de operatie zal de behandeling gericht zijn op het geven van adviezen, doornemen van de leefregels en het uitvoeren van oefeningen gericht op mobiliteit en kracht. Als de eerste 6 weken na operatie voorbij zijn, kan er een start gemaakt worden met oefentherapie in de oefenzaal. Ook hier zal de focus liggen op het verbeteren van stabiliteit, kracht en conditie. Fysiotherapie wordt stopgezet als uw doelen zijn behaald. De duur van fysiotherapie hangt af