Meniscusklachten

De meniscus is een schijf van kraakbeen en is gelegen in de knie. Er is een binnen (mediale) en een buiten (laterale) meniscus. De functie van de meniscus is het opvangen van krachten en daarmee beschermt de meniscus ook het kraakbeen van de knie. Daarnaast zorgt de meniscus ervoor dat de knie soepel kan bewegen en draagt het bij aan de stabiliteit van de knie.

Symptomen

Wanneer er een scheurtje ontstaat in de meniscus geeft dit pijn in en rondom de knie. Daarnaast kan de knie dik worden en gaan verkleuren. Ook kunnen er slotverschijnselen optreden waardoor de knie niet meer soepel bewogen kan worden. 

Oorzaak

Klachten kunnen ontstaan na een acuut moment (verdraaiing van de knie), maar ook na langdurige overbelasting (degeneratie). Dit laatste komt bijvoorbeeld voor bij beroepen waarbij veelvuldig om te knieën wordt gezeten.

Behandeling

De behandeling van deze klachten is afhankelijk van de oorzaak. Er vindt eerst een intake en onderzoek plaats om tot een gericht behandelplan te komen. Een echo maken van de meniscus heeft geen toegevoegde waarde, omdat op een echo de meniscus niet goed beoordeeld kan worden.

Voorbeelden van behandelingen bij Fitaal Drachten zijn:

  • Load management: advies over hoe de knie wel / niet belast mag worden
  • Oefentherapie / oefeningen voor thuis
  • Medical taping / tape