Voorste kruisband letsel

Er lopen verschillende banden in en rondom de knie. Twee banden bevinden zich aan de zijkanten van de knie (binnen en buiten) en er lopen ook twee banden in het midden van de knie. Deze laatste banden voorkomen dat het onderbeen te ver naar voren of naar achteren beweegt. De banden zorgen samen met de spieren voor de stabiliteit van de knie.

Beschadigingen aan de kruisbanden van de knie komen vaak voor in sport gerelateerde situaties. Voetballers, korfballers en zaalsporters met deze klachten zien we vaak in onze praktijk. Maar deze klachten kunnen ook op andere manieren ontstaan. De voorste kruisband is vaker aangedaan dan de achterste kruisband.

Symptomen

Bij het scheuren van de kruisband hoort u vaak een knak op het moment van de blessure. U ervaart pijn in de knie en er ontstaat zwelling. Daarnaast kan de knie ook blauw worden, doordat er een bloeding in de knie ontstaat. Belasten van de aangedane knie gaat moeilijk, u knie voelt vaak instabiel aan.

Oorzaken

Wanneer het onderbeen met veel kracht wordt gedraaid of als het onderbeen heel hard naar voren wordt geduwd (bijvoorbeeld bij een sprong), komt er veel kracht op de voorste kruisband die dan kan uitrekken, in-of afscheuren. Wanneer er groot letsel ontstaat kan de voorste kruisband volledig afscheuren, eventueel samen met de binnenband en binnenmeniscus. De achterste kruisband beschadigt minder vaak, omdat deze sterker is. Er is vaak een grotere kracht nodig voor letsel van deze band.

Behandeling

Het meest voorkomende doel bij voorste kruisband letsel is sporthervatting. Soms is er een operatie nodig om de kruisband te herstellen. Fysiotherapie is zowel met als zonder operatie gewenst. Fitaal Drachten beschikt over fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de knie. Zij vormen het knieteam van Fitaal Drachten. Naast de een-op-een behandeling en krachttraining in de oefenzaal, kan in de laatste fase van de revalidatie veldtraining worden aangeboden om zo een terugkeer op het veld zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar ook zonder een sportief doel, kunt u terecht bij ons terecht.