Nekklachten

Nekklachten komen vaak voor. Meestal heeft u pijn aan één of beide kanten van uw nek of bovenop je schouders. Soms kan u uw hoofd minder goed bewegen en bijvoorbeeld omkijken op de fiets kan dan lastig gaan.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen bij nekklachten zijn pijn, stijfheid en een verminderde bewegelijkheid van de nek. Daarnaast kunnen er ook hoofdpijnklachten aanwezig zijn en kan de pijn uitstralen naar de arm, hand of vingers. Sommige mensen kunnen in combinatie met nekklachten ook duizeligheid ervaren, tintelingen en/of krachtsverlies in de arm of hand.

Oorzaak

De nekklachten kunnen acuut ontstaan of zich over een langere periode ontwikkelen. Een oorzaak van de klachten kan een slechte houding zijn (bijvoorbeeld een verkeerde zit- of werkhouding), een val, een spier die verrekt of verkrampt is, slijtage (artrose) of zenuwirritatie. Ook stress kan één van de oorzaken van nekklachten zijn.

Behandeling

Afhankelijk van het type nekklachten, wordt de juiste behandelmethode gekozen. De fysiotherapeut zal op basis van de klachten kijken welke behandeling het beste bij je past. Voorbeelden van behandelingen zijn: