Rugklachten

Rugklachten komt vaak voor en we zien dat deze klacht ook regelmatig terug kan keren. U kunt zelf veel doen aan deze klachten. Rugklachten zitten in de regio van de bovenrug tot en met het bekken en kan uitstralen in het gehele been. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid wat kan leiden tot een beperking in het bewegen.

Symptomen

Symptomen die veel voorkomen bij rugklachten zijn:

  • Pijn in de onderrug, bekken, middenrug, bovenrug
  • Uitstralende pijn naar billen en/of benen
  • Stijfheid
  • Spanning

Soms worden er ook tintelingen en/of krachtsverlies in één of beide benen ervaren.

Oorzaak

De klachten kunnen acuut ontstaan of geleidelijk verergeren. Overbelasting of een slechte houding zouden een oorzaak kunnen zijn (bijvoorbeeld bij sporten of door een verkeerde werkhouding). Daarnaast zou een val tot klachten kunnen leiden. Stress en veroudering (artrose) kunnen ook een rol spelen. Bij vrouwen kan een zwangerschap of bevalling leiden tot rugklachten. Soms is de oorzaak niet direct te vinden of kan er sprake zijn van een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Behandeling

Afhankelijk van het type rugklachten, wordt de juiste behandelmethode gekozen. De fysiotherapeut zal op basis van de klachten kijken welke behandeling het beste bij je past. Voorbeelden van behandelingen zijn: