Frozen Shoulder

De schouder is een complex gewricht. Wanneer u klachten aan uw schouder heeft bent u al snel beperkt in het dagelijks leven. Schouderklachten kunnen heel divers zijn en komen bij allerlei leeftijden voor. De Frozen Shoulder (bevroren schouder) wordt meestal gezien in de leeftijdscategorie 40-60 jaar. Een Frozen Shoulder is heel vervelend, maar gaat uiteindelijk weer over. Echter kan een fysiotherapeut van Fitaal Drachten u helpen om u door deze vervelende periode heen te komen.

Symptomen

De Frozen Shoulder kent 3 fasen. In de eerste fase ervaart u met name pijn. Deze pijn sluipt er meestal langzaam in en wordt geleidelijk steeds erger. De plek waar u deze pijn ervaart kan verschillen. Meestal wordt de pijn aangegeven in de bovenarm, voorzijde arm/ borst, maar de pijn kan ook uitstralen richting de nek en/ of richting de onderarm en hand. De pijn kan bij bepaalde bewegingen heel scherp zijn, maar ook in rust kan er een vervelend zeurende pijn aanwezig zijn. In de tweede fase wordt naast pijn uw schouder ook steeds stijver, u krijgt meer moeite om uw schouder te bewegen. Dit komt deels door de pijn, maar ook omdat uw schouder daadwerkelijk stijver begint te worden. Vaak neemt de pijn in de tweede fase al wel af. Wanneer u deze 2 fasen heeft doorlopen, komt u in de derde fase terecht. In deze fase neemt de pijn verder af en krijgt u ook steeds meer bewegingsvrijheid met uw schouder.

Oorzaak

Soms zie je een Frozen Shoulder na een duidelijke oorzaak ontstaan, bijvoorbeeld na een operatie of val op de schouder. We spreken dan van een primaire Frozen Shoulder. Vaker is de oorzaak onbekend, ook in de wetenschap is niet bekend waarom iemand een Frozen Shoulder krijgt. In dit laatste geval spreken we van een secundaire Frozen Shoulder.

Behandeling

Ieder individu is anders, daarom is het belangrijk om eerst goed de schouder te onderzoeken en te luisteren naar de patiënt. Er vindt een intake en onderzoek plaats om tot een gericht behandelplan te komen. Eventueel kan er een echo gemaakt worden om de schouder in zijn geheel te beoordelen (niet om de Frozen Shoulder te diagnosticeren).

Voorbeelden van behandelingen zijn:

Wilt u meer weten over een Frozen Shoulder kijk dan ook eens op de volgende website.