Verzwikte enkel

Wanneer u door u enkel gaat, is dit meestal het moment waarbij de voet naar binnen klapt en u direct pijn aan de buitenzijde van uw enkel ervaart. Dit wordt een inversietrauma genoemd. Afhankelijk van de ernst van de verrekking geeft dit in meer of mindere mate letsel aan de enkelbanden en pezen. Ook kan de voet naar buitenklappen, dit komt minder vaak voor en wordt een eversietrauma genoemd. 

Symptomen

Soms kunt u tijdens zo’n traumamoment een knap horen voelen. De enkel kan meteen of juist later (na een paar uur) dik worden en ook kan uw enkel gaan verkleuren. Meestal ervaart u direct pijn aan de binnen- en/of buitenzijde van de enkel, maar u kan ook pijn voelen bij de buitenkant van uw kniegewricht of bij uw tenen of voetwortelbeentjes. Daarnaast kan de enkel instabiel aanvoelen en kan normaal lopen erg lastig zijn.

Oorzaak

Het kan hierbij gaan om een traumamoment bij het sporten, maar dat kan ook in uw dagelijks leven plaatsvinden wanneer u zich verstapt, struikelt of een trede mist.

Behandeling

De fysiotherapeut bij Fitaal Drachten kijkt in eerste instantie naar de ernst van de aandoening. Eventueel kan er aanvullend een echo gemaakt worden. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek zal er een behandelplan worden opgesteld. Voorbeelden van behandelingen zijn:

  • Load management: advies over hoe de voet wel / niet belast mag worden
  • Medical taping / tapen
  • Oefentherapie / oefeningen voor thuis
  • Mobilisatietechnieken: manuele therapie, FOI, Mulligan
  • Opbouw naar sportbelasting